Bekkenpijn is een veelgehoorde klacht tijdens en soms ook na de zwangerschap. Je lijf (en soms misschien ook je hart hihi) wordt weker, soepeler…onder invloed van de hormonale veranderingen. In deze blogpost kom je meer te weten over de soorten bekkenpijn en de oorzaken. Wil je weten wat je eraan kan doen of het te proberen voorkomen, lees dan zeker ook de volgende blogpost!
Relaxine zorgt ervoor dat je spieren en banden losser worden zodat de baby ruimte krijgt om te groeien en uiteraard heeft dit ook zijn nut in aanloop naar de bevalling. Je bent dus als je zwanger bent, beweeglijker en mobieler maar als je niet sterk genoeg bent (dus onvoldoende spieren) om die verhoogde range of motion (bewegingsuitslag) op te vangen, dan krijg je klachten.
Soorten bekkenpijn
Pijn aan het SI gewricht
Het SI gewricht is de ruimte tussen het ileum (darmbeen) en het sacrum (heilig been). Het is normaliter een stug gewricht dat stevigheid biedt aan de wervelkolom en het bekken. Omdat het als een soort van scharnierpunt werkt tussen onder- en bovenlijf, wordt het constant zwaar belast.
Maar tijdens de zwangerschap is dit gewricht dus wel veel beweeglijker én moet het meer dragen. Dus als dan je spieren rondom het bekken dit niet voldoende kunnen opvangen en je houding onaangepast is, kunnen er zeker ook klachten verschijnen.
Pijn aan het SI gewricht is vaak asymmetrisch, dus rugpijn aan een van de kuiltjes in je onderrug. Eventueel straalt het uit naar de bil en/of benen. Soms rapporteren mama’s pijn aan de lies en/of spierspasmes van de bilspieren.
Pijn aan het stuitje
Typisch is dus hier pijn aan je stuit met af en toe uitstraling naar je zitknobbels en onderrug. Je kan niet rechtop zitten. Vaak geven mama’s aan dat fietsen en opstaan pijnlijk is.
Wanneer er pijnklachten in de stuit opduiken, dan verkrampen vaak de bekkenbodemspieren. De pijnklachten nemen toe wanneer deze verkramping langer blijft bestaan. Hierdoor kunnen zelfs problemen met ontlasting ontstaan of aanhoudelijke rugpijn.
Vrouwen die eerder een val hadden op de stuit of al eerder bevallen zijn, hebben verhoogde kans op last van hun stuitje.
Pijn aan het schaambot (SPD)
Deze pijn voelen mama’s meestal in het midden, ter hoogte van de schaamstreek. Soms straalt de pijn ook uit naar beide zijden, naar de buik, lies of het perineum. Het voelt als een trap in je kruis of alsof er iets zwaar aan hangt.
Nu, wat al deze pijnen gemeenschappelijk hebben, is dat het dus gaat over een te hoge belasting voor een lichaam dat minder belastbaar is. Je lichaam is minder belastbaar door die relaxine en andere hormonale shifts. De hoge belasting komt er door houdingsveranderingen (waaronder bekkenkanteling) en gewichtstoename.
Stoppen met bewegen is nooit de oplossing. Vaker rusten is wel een belangrijk onderdeel van de remedie evenals spierversterkende oefeningen.