Stel je voor dat je je biceps femoris verrekt. De spier wordt wel tot zeven keer opgerekt en is hierdoor gescheurd. Hoe denk je dat je hersteltraject zou verlopen?Bij een hamstringblessure zoals een scheur in de biceps femoris ben je 6 weken tot 3 maanden uit de running. Na deze rustperiode ga je onder begeleiding van een (sport)kinesist de spier weer op een verantwoorde manier optrainen. Deze kinesist begeleid je in het hele traject: van ontstaan van de blessure tot aan het hervatten van de sportactiviteit.
Een bevalling is een blessure
Als je zwanger bent, dan ben je niet ziek. Een zwangerschap moet inderdaad niet gemedicaliseerd worden. De meeste mama’s ervaren wel kwaaltjes en bepaalde lichamelijke klachten maar in principe kan het lichaam zich goed aanpassen tijdens de zwangerschap. Ik geloof ook vanuit mijn privé ervaringen met klanten dat het vooral de context is die de klachten veroorzaakt/verergert. Zoals bv een hoge werkdruk en veel zitten of veel rechtstaan beroepsmatig.
Het is anders na de bevalling. Dan mag je wel kijken naar je lichaam vanuit blessureherstel. Bij een vaginale bevalling rekt de bekkenbodemspier wel tot 7 keer op en ontstaat er regelmatig een scheur of knip met hechtingen. Bij een eerste bevalling wordt de knip in 46% van de gevallen gezet. De bekkenbodemspier is dan geblesseerd. Om nog maar niet te spreken over de buikoperatie die een keizersnede bevalling is.
De nazorg is dus heel erg belangrijk. Gelukkig hebben we in België een goed geregeld traject van postnatale kine dat bovendien nog vergoed wordt. Toch moet ik vaststellen dat niet alle mama’s hier op ingaan. Zeker als de bevalling vlot verlopen is en ze vinden dat hun lichaam goed herstelt. Maar het gaat om het leggen van een goede foundation voor je lijf later. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat klachten die bv pas maanden/jaren later opduiken inzake lage rug of andere zones gerelateerd zijn aan een supoptimaal postpartum herstel en onvoldoende besef van hoe je core functioneert. De eerste 3 maanden na je bevalling kan je een goede foundation leggen voor je lichaam dat later misschien nog eens een kind (of meerdere) gaat baren of een lijf waarmee je nog eens een marathon wilt lopen. Of simpelweg een lichaam dat krachtig blijft en doet wat je wilt dat het doet.
Ik merk dat mijn mama’s ook vaak de boodschap krijgen van: je mag weer alles doen maar er zit geen nuance in die boodschap. Ieder lichaam is anders en zal specifiek reageren op bepaalde prikkels. En het kan inderdaad zo maar even zijn dat je je supervrouw voelt maar in de bootcamp een natte broek krijgt bij het touwtjesspringen.
Tips voor een optimaal herstel
- Probeer zo weinig mogelijk recht te staan de eerste 2 a 3 dagen. Bij een keizersnede zal je dat sowieso niet zo snel doen maar gun dus ook bij een vaginale bevalling je bekkenbodemspier rust.
- Soms komt na de bevalling de kine al even bij je langs in het ziekenhuis en zal die je kraambedoefeningen geven voor de volgende 6 weken.Je kan ook via de button onderaan het powermama postpartum herstelprogramma van 0 tot 6 weken aanvragen. Free! Een geboortekadootje.
- Start met postnatale kine van zodra het kan. In de praktijk is dat veelal 6 weken na een vaginale bevalling en 8 weken na een keizersnede.
- Kies een kine die zich specifiek richt op jouw doelgroep: dus zwangeren en pas bevallen.
- Combineer eventueel met een sportprogramma dat specifiek gericht is op het opbouwen van sporten na de bevalling zoals de core restore van powermama.
- Blijf zeker de eerste 6 maanden trainen bij iemand die kennis heeft van pre- en postnatale fitness.
- Let op de rode vlaggen bij trainen. Lees er hier meer over
- Informeer je sporttrainer als je instroomt bij een reguliere les dat je postpartum bent.
- Het bindweefselherstel kan 9 maanden tot een jaar duren vooraleer het op 100% is. Je moet natuurlijk niet zo lang wachten om je vertrouwde sport weer op te nemen, zeker als je de eerste 3 maanden een goede fundering legt.
Bron: PowerMama®