Sporten tijdens de zwangerschap biedt vele voordelen voor moeder en kind. Elke situatie is anders, ieder mens is uniek dus niet alles klopt per se zwart op wit voor jou…maar de combinatie van logisch denken en de uitkomst van wetenschappelijke onderzoeken, maakt dat trainen tijdens de zwangerschap eigenlijk een no brainer is!Je zult enkel soms dingen moeten aanpassen of effectief bepaalde bewegingen/routines tijdelijk moeten vervangen. Hieronder alvast nog eens enkele motivation triggers!
Conditie loopt minder gauw terug.
Zwanger zijn is topsport! Een zwangerschap vraagt veel van het lijf. Wanneer de baby groeit wordt het fysiek steeds zwaarder om al het extra gewicht onder invloed van alle hormonen en de fysiologische veranderingen te kunnen dragen. Een bevalling kun je vergelijken met het rennen van een marathon. Het helpt om de conditie op pijl te houden zodat je de zwangerschap goed aan kunt en je zo fit mogelijk aan je bevalling begint.
Minder last van zwangerschapskwaaltjes
Vrouwen die sporten tijdens de zwangerschap hebben (over het algemeen) minder last van zwangerschapskwaaltjes. Zo kan sporten helpen bij klachten zoals misselijkheid en vermoeidheid. De kans op spataderen, zwangerschapsdiabetes en -vergiftiging wordt verminderd. Natuurlijk zijn er geen garanties en is elke zwangerschap anders.
Gezonde gewichtstoename
De gemiddelde gewichtstoename tijdens de zwangerschap ligt tussen de 10 – 12,5 kilo. Echter komen sommige vrouwen veel meer kilo’s aan. Een gezond gewicht behouden heeft voordelen. Een hoger BMI verhoogt de kans op complicaties tijdens de bevalling, zoals een niet vorderende ontsluiting, foetale nood (het gaat dan niet goed met de baby), vaginale kunstverlossing (bv een vacuümverlossing), meconium houdend vruchtwater (de baby heeft dan in het vruchtwater gepoept) en fluxus postpartum (veel bloedverlies na de bevalling). Door te trainen krijgen vrouwen meer lichaamsbeweging en houden ze hun gewichtstoename beperkt. Dat heeft een positief effect op de bevalling. Daarnaast is het fysiek ook een stuk zwaarder om al dat extra gewicht mee te dragen. Dat vrouwen aankomen tijdens de zwangerschap hoort er uiteraard bij, maar met sporten kun je deze gewichtstoename binnen de gezonde range houden.
Gezonde groei van de placenta
Uit onderzoek is gebleken dat sporten tijdens de zwangerschap zorgt voor de groei van de placenta. Wanneer vrouwen sporten, is de placenta goed doorbloed. Zo krijgt de baby ook extra zuur- en voedingsstoffen. Wanneer vrouwen sporten tijden de zwangerschap is het volume van de placenta aanzienlijk groter. Ook hebben pasgeboren baby’s minder lichaamsvet in vergelijking met baby’s van moeders die niet of minder actief zijn tijdens de zwangerschap.
Verminderde kans op zwangerschapsdiabetes
Zwangerschapsdiabetes is een vervelende complicatie. Sport tijdens de zwangerschap verlaagt het risico op zwangerschapsdiabetes tot 31%. Ongeveer 5% van de vrouwen krijgt diabetes tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap is er meer insuline nodig om de suiker uit de voeding te verwerken. Wanneer de alvleesklier dit niet aan kan en de bloedsuikerspiegel te hoog is, kan zwangerschapsdiabetes ontstaan. Of iemand dit krijgt hangt van vele factoren af (overgewicht, afkomst etc). Sport heeft een positieve invloed ter voorkoming maar ook ter verbetering wanneer iemand deze diagnose als heeft.
Kans op rugklachten vermindert
Dit is een kwaal die vaak voorkomt in het laatste trimester. Wanneer vrouwen door krachttraining de spieren rondom het bekken (benen, billen, core) goed sterk houden, kunnen zij de zware last van de groeiende buik en de instabiliteit door hormonen beter opvangen. Ze hebben dan minder vaak rugen bekkenklachten.
Betere en diepere slaap
Tijdens de zwangerschap hebben sommige vrouwen problemen met slapen. Dit heeft verschillende oorzaken: de REM-slaap wordt aanzienlijk korter, soms kan er stress aan ten grondslag liggen, maar ook fysieke ongemakken zoals veel moeten plassen, spelen een rol. Door te sporten maak je gelukshormonen aan en val je makkelijker en sneller in slaap. Ook de hoeveelheid diepe slaap neemt toe bij mensen die sporten.
Sneller herstel na de bevalling
Het BIBO principe: better in, better out. Wanneer mensen een ingreep moeten ondergaan, helpt het ook een goede conditie te hebben. Ze lopen dan minder kans op complicaties en herstellen sneller dan mensen bij wie de fysieke gesteldheid minder goed is. Dit gaat ook op voor een bevalling. Getrainde spieren herstellen nu eenmaal sneller dan ongetrainde spieren. Een goede conditie helpt je in je herstel.
Beter humeur
Tijdens het sporten worden gelukshormonen aangemaakt. Ook de sociale factor speelt een rol. Tijdens het sporten wissel je ervaringen uit, deel je je verhaal of je zorgen en vormen zich nieuwe vriendschappen.
Hieronder vind je linken naar wetenschappelijke onderzoeken waaruit bovengenoemde voordelen (en nog veel meer) blijken.
Mail me zeker als je zelf nog een interessant onderzoek tegenkomt!
- Levenskwaliteit na bevalling beter bij voldoende beweging tijdens zwangerschap
- Recreatief handlopen tijdens zwangerschap geen probleem
- Relatie tussen pre- en postnatale fitness en levenskwaliteit
- Sporten tijdens zwangerschap mogelijk positieve relatie met vitamine D status
- Sporten tijdens de zwangerschap, wat houdt zwangeren tegen?
- Exercise during pregnancy is associated with a shorter duration of labor.
- Exercise during pregnancy increas baby’s brain development
- Exercise during pregnancy link to active children
- Canadian guideline for physical activity throughout pregnancy
- Physical activity and exercise during pregnancy and the postpartum period
- Prevalence of U.S. pregnant women meeting 2015 ACOG physical activity guidelines
- The effect of exercise during pregnancy on gestational diabetes mellitus in normal-weight women: a systematic review and meta-analysis
- Prenatal exercise for the prevention of gestational diabetes mellitus and hypertensive disorders of pregnancy: a systematic review and meta-analysis
- Exercise for the prevention and treatment of low back, pelvic girdle and lumbopelvic pain during pregnancy: a systematic review and meta-analysis
- Physical activity during pregnancy and post-partum depression: systematic review and meta-analysis.
- Impact of prenatal exercise on neonatal and childhood outcomes: a systematic review and meta-analysis.
Bron: PowerMama®